
Ačkoli je stále ještě listopad, Dánové mají ve zvyku už tak brzy slavit Vánoce, jak jinak než dobrým jídlem a pitím:-) U nich totiž Vánoce neznamenají jen 24. prosinec, ale x týdnů příprav, oslav, večeří a párty, které Štědrému dni předcházejí. Samozřejmě čím

více, tím lépe... a tak to začlo uvedením Vánočního piva neboli
Juleøl na trh a pokračuje to naší první Vánoční večeří, která se konala ve Studenterhusu.
Sešli jsme se v poměrně hojném počtu, cca 100 Erasmus studentů

ze všech koutů světa. Stoly byly nádherně prostřeny, studenti svátečně oblečeni, na pódiu stál stromeček, hrály koledy a dávaly se dárky. Tradiční dánská Štědrovečerní večeře se skládá z pečené kachny s brambory, a to se světlými brambory a s tmavými sladkými brambory, s červeným zelím a nějakou tmavou sladkou omáčkou. No nechutnalo to vůbec špatně! A potom následoval dezert v podobě rýžového pudinku s mandlema a třešňovou omáčkou. Kdo ve svém
Ris à l'amande, tak se ten moučník

jmenuje, našel celou mandli vyhrál! Po večeři se pilo víno, povídalo se, přišel i Santa Claus a po 22. hodině byl Studenterhus otevřený i pro všechny ostatní, kdo chtěli přijít, ale nechtěli utrácet 175 DKK za večeři. Tak jsme se hezky nadlábli, udělali si zásoby masa do dalších měsíců v Dánsku, trošku si zatrsali a v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách se šlo domů...
Žádné komentáře:
Okomentovat